Nyheter » Senaste nytt » Träffa NSK:s unga ledare - Erica Froste

Träffa NSK:s unga ledare - Erica Froste

Under de senaste två åren har NSK satsat mycket på att engagera äldre spelare i verksamheten som tränare. De tränar olika lag och är aktiva på läger och i knatteskolan. De närmaste veckorna får ni en möjlighet att lära känna dem lite bättre. Först ut Erica Froste.

När Erica började spela fotboll hade NSK inte ens ett lag i varje åldersgrupp på tjejsidan till skillnad från idag när klubben har uppemot 30 spelare i varje grupp. Istället började Erica i ett kombinerat F95/F95-lag.

Sedan hennes start i klubben tycker Erica att det har hänt mycket i klubben.
- Klubben har utvecklats något enormt med ungdomstränare i de äldre lagen och ett "kom igång år" för de nya spelarna. Vi har nu samma kläder vilket ger oss en gemenskap som inte fanns när jag började, en lokal som ger klubben en kärna och ett kansli som håller ihop allt. Jag tycker verkligen att det har blivit mycket bättre och jag hoppas att det kan fortsätta så här!

Erica, 18 år, är fortfarande aktiv som spelare och spelar för tillfället i IFK Lidingö, i deras damlag i division 1 även om hon för tillfället dras med en knäskada. Och utöver detta tränare flera gånger i veckan i NSK. Erica är bland annat tränare för F00/01 men de flesta känner nog igen henne från klubbens alla läger. Dessutom håller hon i flera knattegrupper.

Att Erica började träna är till stor del tack vara hennes lillasyster.
- Jag har en lillasyster i F00/01 och för ett antal år sedan så slutade stora delar av deras tränarstyrka och då frågade min mamma om inte jag kunde tänka mig att börja. Där började det och sen blev det sommarläger, knatteträningar och så har det bara rullat på.

Att träna barn är både utvecklande och kul. Och det är just dessa två aspekter som Erica gärna understryker när hon berättar om sitt tränarskap.
- Det roligaste med att vara tränare är att få följa ett antal spelare och se hur de utvecklas. Jag får hjälpa till att utveckla barnen, både fotbollsmässigt och på andra sätt. Men det absolut bästa är att jag får träffa så mycket glada människor och spela fotboll.

Men allt är inte lätt och kul. Utan att vara tränare innebär även en hel del utmaningar.
- Den största utmaningen är att ha övningar som inspirerar alla och utmanar alla på deras egen nivå samtidigt som det ska ge laget en bra sammanhållnig.

Just att nivåanpassa träningen så att alla spelare på träningen lyckas, utvecklas och har kul är något Erica tycker är väldigt viktigt.
- Träningar blir roliga när man utmanas på sin egen nivå och får lära sig något nytt. Det är det roliga med att träna yngre spelare, då är de oftast väldigt ojämnt utvecklade och det blir verkligen utmanande för oss som tränare.

Vad gäller spelarna vet Erica precis vad hon vill och har tydliga mål. De ska få en bra fotbollsutbildning och ha roligt tillsammans vilket förhoppningsvis innebär att de fortsätter spela fotboll tills de är åtminstone lika gamla som Erica. Men det är inte lika självklart vad hon själv vill åstadkomma som tränare.
- Det är väl det som är den stora frågan, haha!

Martin Carlon
13 mars 2013
Denna hemsida är skapad i anySite