Nyheter » Senaste nytt » Träffa NSK:s unga ledare: Johan Gavelius

Träffa NSK:s unga ledare: Johan Gavelius

För 15 år sedan började Johan som knatte. Nu håller Johan själv i knatteträningar, läger och är huvudtränare för flickor födda 2002. Att träna barn är utvecklande och bjuder på mycket variation vilket Johan uppskattar.

Just att få jobba med barn var en av de sakerna som gjorde att Johan tyckte det skulle vara kul att bli ledare när han fick förfrågan. Och självklart möjligheten att tjäna lite extrapengar.

Något som Johan uppskattar mycket är alla de läger som klubben arrangerar och som han haft förmånen att vara ledare på. De bjuder bland annat på många härliga minnen.
- Jag minns när vi var på Bellevue BP och vi bestämde oss för att spela match mellan ledare och barn. Vi var 4 ledare mot 50-60 barn som var 5 till 9 år gamla. Att se alla dessa barn i gula tröjor springa efter bollen är något som är svårt att glömma.

Sedan ett år tillbaka är Johan även tränare för flickor födda 2002. Som icke föräldratränare tycker Johan att han har vissa fördelar.
- Vi externa ledare har ofta bättre kunskap om fotboll och kan ses mer som en förebild bland barnen. Vi har heller ingen familjär relation till något av barnen.

Men det kan även finnas nackdelar.
- Man blir den som får släpa på tränarväskan och man har inte bil eller körkort när det är dags för bortamatch.

Som tränare är Johan lugn, sympatisk och ser till alla individernas bästa. Han lyfter fram tålamod som en av nyckelegenskaperna hos en bra ledare.
- Att ha gott tålamod, vara förberedd innan träning, anpassningsbar, kunna lära ut på ett pedagogiskt sätt och ha god kunskap om fotboll är alla viktiga egenskaper. Gärna egna fotbollskunskaper för att visa övningarna och framför allt att man själv tycker det är kul.

Som fotbollstränare uppstår alltid nya situationer och utmaningar. Att lära sig att bli duktig på att hantera dessa situationer är en viktig del i ledarskapet.
- Att lösa situationer som uppstår under träning eller match är nog den största utmaningen. Som att lösa att barn inte har med sig sin boll eller att få laget att inse att resultatet inte är lika viktigt som prestationen om man förlorar en match. Andra utmaningar (speciellt under träning) är att hitta egna olika sätt att få barnen att lyssna på en utan att man ska behöva stå och skrika. Att också kunna anpassa övningar till träningstiden är något som kan var ett pussel ibland.

Att anpassa övningar till träningstider må vara ett problem. Men att pyssla ihop träningstiderna är något helt annat… Vi önskar Johan lycka till under säsongen!

Martin Carlon
21 mars 2013
Denna hemsida är skapad i anySite